برای اینکه بدانیم ماژول Module الکترونیکی چیست و چه کاربردی دارد بهتر است به این صورت توضیح دهیم که در واقع ماژول الکترونیکی معمولا مانند یک بورد ساخته شده از قطعات الکترونیکی به صورت آماده است که به صورت فشرده در یک برد جای گرفته اند و به صورت حرفهای تولید شده اند. در واقع از ماژولها به عنوان بخشی از یک سامانه ( سیستم ) بزرگتر میتوان استفاده کرد. امروزه دیگر از قطعه خاص، آی سی، سنسور یا تراشه ویژه برای طراحی و ساخت مدار استفاده نمیشود و از یک ماژول با توانایی بیشتر بهره برده میشود چرا که معمولا بسیار اقتصادیتر و به صرفهتر و مطمئنتر هستند.
ماژولها را با معمولا امروز با قطعات الکترونیکی SMD با اندازه کوچکتر میسازند و دارای حجم و اندازه و میزان مصرف انرژی پایینتری هستند. ماژولها انواع گوناگونی دارند که ممکن است یک کاربری یگانه یا چندگانه باشند. برای نمونه از ماژول سنسور اولتراسونیک برای مشخص کردن فاصله استفاده میشود و از ماژول بلوتوث که با تراشه Bluetooth ساخته شده است برای برقرار کردن ارتباط بیسیم و.. استفاده میشود.
معرفی ماژول ساعت، وای فای، کنترل شارژر، التراسونیک، بخار سرد و بلوتوث
در این مبحث ما به چند دسته از ماژولها میپردازیم که در زیر فهرست شده اند. برای مطالعه درباره دیگر انواع ماژول الکترونیکی نیز ( مانند ماژول میتوانید از لینکی که در ادامه درج شده استفاده کنید.
- ماژول ساعت
- ماژولهای وای فای Wi Fi
- ماژول کنترل شارژر
- ماژولهای التراسونیک یا فراصوت
- ماژول تولید بخار سرد
ماژول ساعت
ماژولهای ساعت این امکان را فراهم میکنند تا شما بتوانید زمان ساعت و تاریخ را در پروژههای الکترونیکی محاسبه کنید، طوریکه حتی در زمان خاموش بودن دستگاه نیز این محاسبهی زمان متوقف نگردد. سیستمی که زمان را محاسبه میکند همان Real Time Clock یا ماژول ساعت زمان واقعی (RTC) است. برای ساخت آن از برد آردوینو استفاده میشود. RTCها غیر از منبع تغذیه اصلی خود، باید یک منبع ثانویه دیگر نیز داشته باشند که موجب میشود در هنگام قطع منبع اولیه، محاسبهی زمان مختل نشود و همچنان ادامه داشته باشد.
ماژولهای وای فای Wi Fi
این ماژولها برای ایجاد شبکه، استفاده از ارتباطات LAN و کابل شبکه و اینترنت قابل استفاده هستند. ارتباط وایفای از طریق ارتباط شبکه اینترنت و به صورت بیسیم است. همچنین ماژول وایفای امکان اتصال انواع میکروکنترلرها به شبکهی وایفای را ایجاد میکند. با استفاده از این ماژول میشود وسایل برقی را کنترل کرد.
ماژول کنترل شارژر
کار اصلی این ماژول کنترل سطح ولتاژ باتری است؛ یعنی اگر ولتاژ باتری از حد تنظیم شده کمتر شود، شارژر را به باتری وصل میکند و اگر ولتاژ باتری از حد تنظیم شده بیشتر شود، ارتباط شارژر و باتری را تا زمانی که ولتاژ باتری به حد مناسبی برسد، قطع میکند. ماژولهای کنترل شارژر دو نوع هستند: Pwm وmppt .
در کنترل شارژرهای Pwm، ولتاژ از پنل خورشیدی کشیده میشود؛ این پنل از طریق یک سوییچ، ماژول خورشیدی را به باتری وصل میکند و اگر ولتاژ کم شود، این اتصال به باتری قطع میشود و خود سیستم تولید کننده به مصرف کننده تبدیل میشود.
کنترل شارژرهای mppt که ساختار آنها پیچیدهتر و گرانتر است؛ تاجایی که میتوانند ولتاژ لازم را از خود پنل برداشت میکنند؛ در نتیجه در زمان کاهش یا افزایش ولتاژ، با استفاده از ولتاژ ذخیره خود، میتوانند همیشه ولتاژ خروجی را ثابت نگه دارند. این ماژولها معمولا در ساخت پاوربانکها با استفاده از ماژول پاوربانک نیز مورد استفاده قرار می-گیرند. این ماژول همچنین برای شارژر لپتاپها، گوشیهای هوشمند، دوربینهای دیجیتال و… کاربرد دارد.
ماژولهای التراسونیک یا فراصوت
کار این ماژولها سنجش فاصله است. این ماژولها درای یک فرستنده و یک گیرنده هستند. این ماژول از طریق فرستادن فرکانس بالایی از امواج صوتی یا فراصوت و محاسبهی زمان بین فرستادن سیگنال و بازتاب سیگنال، فاصلهی جسم را میسنجند. درست شبیه ردیابی خفاش در شب. از این ماژولها معمولا در سیستم سنسور پارک خودرو، دربهای اتوماتیک و … میتوان استفاده کرد.
ماژول تولید بخار سرد
این ماژول از طریق شکستن ملکولهای آب از طریق امواج فراصوت قادر به تولید بخار سرد است. مثل دستگاه تولید بخور سرد. همچنین از این ماژول برای تولید رطوبت مورد نیاز در سردخانهها، انبارهای میوه، آزمایشگاهها، پرورش قارچ، گلخانهها، چاپخانهها و … استفاده کرد.
No نظر yet, add your voice below!